INNOVI, ha aconseguit finançament per a la convocatòria de l'Agència Catalana de Residus per al desenvolupament de dos projectes centrats en l'economia circular.
Aquesta inversió reitera el compromís del clúster amb la sostenibilitat i la innovació en la indústria vitivinícola de Catalunya.
Un dels projectes se centra en un estudi del mercat català del vi per identificar les àrees òptimes per a la reutilització d'ampolles de vi i establir un estàndard per a aquesta pràctica. L'objectiu principal d’aquest és obtenir dades sobre la quantitat d'ampolles de vi embotellades i consumides a Catalunya, especialment en el sector HORECA, que és un àmbit clau per a la implementació de la reutilització d'ampolles. La definició dels paràmetres i criteris per a una ampolla de vi reutilitzable estàndard serà col·laborativa, amb la participació de cellers interessats i altres actors de la cadena de valor del vi.
L'altre projecte, anomenat "Sustainable Gourmet Pack," es centra en l'estudi de les tendències d'ecodisseny en l'envasat de productes alimentaris de la categoria gourmet. Aquesta iniciativa té com a objectiu identificar les barreres que dificulten la implementació d'envasos més sostenibles i circulars per a productes gourmet. L'enfocament estètic d'aquests productes ha fet que sigui desafiant substituir els sistemes d'envasat actuals per altres més sostenibles, i el projecte abordarà aquesta qüestió a través de tallers participatius i de co-disseny.
També col·laborem en l'execució del projecte FIZZTIRAGE LITE TB, el seu objectiu principal és la creació d’un nou sistema complet (producte-servei) per a eliminar els residus metàl·lics i plàstics generats durant el procés de fermentació de vins escumosos, mitjançant l’ús d’un innovador tancament mono-material que, combinat amb un sistema de Take Back o de responsabilitat ampliada del productor, garanteix el seu correcte tractament i reciclatge, generant un flux de material reciclat d’alta qualitat, per tal de tornar a introduir-lo en procés de fabricació.
Aquests projectes no només tenen objectius quantitatius, com la creació de grups de treball de sostenibilitat i la generació d'informes sectorials, sinó que també busquen assolir metes qualitatives, com promoure els conceptes d'ecodisseny, reutilització i economia circular.
A través d'aquests esforços, INNOVI vol continuar sent un actor destacat en la promoció de la sostenibilitat i la innovació en la indústria vitivinícola catalana.
Este proyecto ha recibido el apoyo del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo, dentro del marco del Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia, en la convocatoria 2021b de ayudas a Agrupaciones Empresariales Innovadoras con el objeto de mejorar la competitividad de las pequeñas y medianas empresas.
Comentaris